newdeal real estate group

Τα λοιπά έξοδα της αγοράς

Επενδύοντας σε ένα ακίνητο είναι συνετό να υπολογίσεις το συνολικό κόστος της αγοράς από την αρχή. Έτσι, θα έχεις μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα χρειαστεί να καταβάλεις. Μερικά από αυτά τα έξοδα καθορίζονται ως υποχρεωτικά από την κυβέρνηση και δεν μπορούν να παρακαμφθούν. Εντούτοις, υπάρχουν επιπλέον κόστη που, αν και προαιρετικά, μπορούν να μειώσουν τους οικονομικούς και νομικούς κινδύνους της αγοράς. Αυτά τα επιπλέον κόστη μπορούν να βοηθήσουν στην ομαλή ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Ας πούμε ότι σκοπεύεις να αποκτήσεις ένα ακίνητο με τις αποταμιεύσεις σου, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγεις σε δάνειο. Στην περίπτωση αυτή, τα επιπλέον έξοδα που θα πρέπει να λάβεις υπόψη είναι τα εξής:

 

Υποχρεωτικά έξοδα
Για να καταχωρίσεις το ακίνητο που αγόρασες στο όνομά σου, θα πρέπει να πληρώσεις τον φόρο που ονομάζεται Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ). Σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση του νόμου, το ποσό του φόρου είναι το 3% της αντικειμενικής ή, εάν είναι μεγαλύτερη, της εμπορικής αξίας του εν λόγω ακινήτου.

Είναι καλό να γνωρίζεις ότι από το 2019 και μετά, ο φόρος καταβάλλεται μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων. Η διαδικασία είναι απλοποιημένη: θα πρέπει να υποβάλετε μια αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ) κοινά με τον πωλητή του ακινήτου. Στη συνέχεια, θα σας δοθεί ένας κωδικός πληρωμής για να πραγματοποιήσετε την καταβολή του φόρου.

 

 

Ο Συμβολαιογράφος
Τι κάνει ένας συμβολαιογράφος; Είναι απαραίτητος κατά την αγοραπωλησία ενός ακινήτου καθώς αυτός θα συντάξει το συμβόλαιο μεταβίβασης. Θα εξηγήσει στα συμβαλλόμενα μέρη τους όρους του συμβολαίου και θα είναι παρών κατά την υπογραφή του. Τέλος θα καταθέσει το συμβόλαιο στις αρμόδιες αρχές και θα παραμείνει υπεύθυνος για κάθε μεταγενέστερη νομική διαδικασία.

Η αμοιβή ενός συμβολαιογράφου, όπως την ορίζει ο νόμος, διαμορφώνεται ως ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου (ή της εμπορικής αξίας αν η δεύτερη είναι μεγαλύτερη). Συγκεκριμένα:

Πλέον της αναλογικής αμοιβής, ο συμβολαιογράφος δικαιούται 5€ για κάθε πρόσθετο φύλλο του συμβολαίου και 4€ για κάθε φύλλο αντιγράφου του συμβολαίου. Επίσης, για τη συμπλήρωση κάθε δήλωσης φόρου καθώς και για κάθε φύλλο αντικειμενικής αξίας, ο συμβολαιογράφος δικαιούται 10€.

 

Κτηματολόγιο – Υποθηκοφυλακείο
Τα έξοδα μεταγραφής στο υποθηκοφυλακείο ανέρχονται σε 0,475% της δηλωμένης αξίας (ή της αντικειμενικής αξίας αν η δεύτερη είναι μεγαλύτερη), πλέον ΦΠΑ 24%. Επιπλέον, Ο υποθηκοφύλακας εκδίδει Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών η οποία επιβαρύνει τον αγοραστή.

 

Προαιρετικά Έξοδα

Είναι ιδιαίτερα συνετό για τους υποψήφιους αγοραστές να προσλάβουν έναν ειδικό σε νομικά θέματα για την αξιολόγηση των τίτλων ιδιοκτησίας του ακινήτου. Αν και από την 1η Ιανουαρίου 2014 δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία δικηγόρου κατά την υπογραφή ενός συμβολαίου αγοραπωλησίας, είναι ένα βήμα που πολλοί ειδικοί θεωρούν απαραίτητο. Ο λόγος είναι ότι ο δικηγόρος θα μπορέσει να εντοπίσει τυχόν βάρη, απαιτήσεις ή άλλα νομικά εμπόδια που μπορεί να επηρεάσουν το ακίνητο.
Επιπρόσθετα, ο δικηγόρος έχει τη δυνατότητα να ετοιμάσει ένα προσχέδιο συμφωνίας, καθορίζοντας τους όρους πριν από την τελική κατάρτιση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο. Η παρουσία του θα καταστήσει πιο αποτελεσματικές τις διαδικασίες και θα προστατεύσει τα δικαιώματά σας. Οι τιμές για τις νομικές υπηρεσίες διαφέρουν, αλλά μπορείτε να περιμένετε να πληρώσετε από 1.000€ έως 2.000€ γενικά.

  • Ειδικός σε τεχνικά θέματα (Μηχανικός)
  • Είναι απαραίτητο να λάβετε βεβαίωση από έναν μηχανικό για την εξακρίβωση της νομιμότητας του ακινήτου. Αν και αυτό αποτελεί καθήκον του πωλητή, συστήνεται ο αγοραστής να έχει τον δικό του ειδικό. Αυτό θα επιτρέψει στον αγοραστή να λάβει μια δεύτερη γνώμη και να είναι βέβαιος ότι τα στοιχεία που παρέχονται για το ακίνητο είναι αξιόπιστα και ακριβή.

 

 

Ο Σύμβουλος Ακινήτων

Ενώ η χρήση μεσιτικού γραφείου είναι επιλογή, αυτό συχνά λειτουργεί ως πολύτιμος σύμβουλος στην αρχική στιγμή της αναζήτησης για ακίνητο. Ο επαγγελματίας μπορεί να σας δείξει τις κατάλληλες επιλογές ακινήτων και να σας οδηγήσει προς μια συμφωνία που θα είναι στο δικό σας συμφέρον. Διαθέτουν εκτεταμένες λίστες με ακίνητα που είναι διαθέσιμα για πώληση, προσφέροντάς σας πρόσβαση σε πληροφορίες που δύσκολα θα βρίσκατε αλλιώς.

Κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τον πωλητή, το μεσιτικό γραφείο σας παρέχει στήριξη και κρίσιμες συμβουλές. Επίσης, ένας ειδικός στον τομέα θα ξέρει πώς να σας καθοδηγήσει για το επόμενο βήμα της διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για δικηγόρους, μηχανικούς ή συμβολαιογράφους που θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε την αγορά.

Όσον αφορά την αμοιβή των μεσιτών, δεν υπάρχει στάνταρ χρέωση. Συνηθίζεται στη χώρα μας να πληρώνεται από τους πωλητές ένα ποσοστό της τιμής πώλησης, π.χ. 2%, ενώ οι αγοραστές χρεώνονται επίσης 2% πάνω στην τιμή (δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ 24%).”
Οι πελάτες που επιλέγουν να συνεργαστούν με εμάς για την αναζήτηση της επόμενης κατοικίας τους κερδίζουν τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  • Απόλυτη διαύγεια σχετικά με τις αγγελίες ακινήτων, παρέχοντας σας όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να πραγματοποιήσετε μια καλά ενημερωμένη επιλογή.
  • Φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σε HDR, αρχιτεκτονικά σχέδια και 360-μοίρες εικονικές περιηγήσεις για να έχετε πλήρη εικόνα του τι σας περιμένει.
  • Διαμελάβηση στο διάλογο με τον πωλητή, και διαπραγμάτευση για μια δίκαιη συμφωνία στην τιμή.
  • Εκτιμήσεις τιμών βασισμένες στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, ώστε να μην πληρώσετε περισσότερα από ό,τι είναι δίκαιο.

Εκτός από τα παραπάνω έξοδα που αναφέρατε, θα πρότεινα να λάβετε υπόψη και κάποια επιπλέον που μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων:

  1. Εμπειρογνωμοσύνη:
    Είναι καλό να κάνετε μια τεχνική εξέταση του ακινήτου από έναν ειδικό για να διαπιστώσετε την κατάσταση της κατασκευής, των υλικών και των εγκαταστάσεων.
  2. Ασφάλιση:
    Ενώ πολλοί δεν το θεωρούν υποχρεωτικό, μια καλή ασφάλιση του ακινήτου μπορεί να σας προφυλάξει από αναπάντεχες ζημίες και δαπάνες.
  3. Κόστη μετακόμισης:
    Αν πρόκειται για κατοικία, τα κόστη μετακόμισης μπορεί να αποτελέσουν ένα επιπλέον έξοδο.
  4. Έξοδα διαχείρισης:
    Αν το ακίνητο πρόκειται να αγοραστεί ως επένδυση και να ενοικιαστεί, τότε υπάρχουν και τα έξοδα διαχείρισης και συντήρησης.
  5. Κοινόχρηστα/Συμμετοχές:
    Σε περίπτωση αγοράς διαμερίσματος ή επαγγελματικού χώρου σε συγκρότημα, υπάρχουν και τα κοινόχρηστα ή οι συμμετοχές που πρέπει να πληρωθούν.

Σου άρεσε το άρθρο; Κάνε share!

ΣΥΕΧΙΣΕ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ